כיצד חותכים יהלומים?

כיצד חותכים יהלומים?

האם תהיתם אי פעם איך זה שתכשיטנים מצליחים לחתוך את החומר הקשה ביותר בכדור הארץ? במקרה שלא ידעתם, יש סולם קשיות מדעי (Mohs Hardness Scale) המשמש לדירוג הקשיות היחסית של חומר כלשהו. היהלומים בראש הסולם, עוקפים אפילו סגסוגות של מתכות קשיחות במיוחד. אז איך חותכים אותם? היו מספר טכניקות ששימשו לאורך ההיסטוריה, חלקן טובות אך מסוכנות להפליא. והיום, כמובן, יש לנו שיטות חדשות ומשופרות המאפשרות לאנשים רבים מתמיד ליהנות מאבני החן היקרות הללו כשהן חתוכות ומלוטשות.

 

פנינו למומחי היהלומים מאתר milliondiamonds.co.il שיעזרו לנו להבין כיצד זה מבוצע:

 

במקור, היהלומים נחתכו בפטיש ואיזמל. תכשיטנים היו לוקחים הימור בכל חיתוך שעשו מכיוון שהם נאלצו לחפש את נקודת התורפה באבן כדי לבצע חתך, והטכניקה הזו היתה נחשבת ללא מדויקת במקרה הטוב. תמיד היה הסיכוי שהיהלום ייפגע בתהליך זה באופן בלתי הפיך. הרעיון היה ליצור אבנים קטנות יותר ללא (או עם פחות) פגמים, אבל מי יודע כמה אבני חן מרהיבות באמת נהרסו בשיטה זו?

 

תכשיטנים בעבר השתמשו גם ביהלומים אחרים בתהליך החיתוך, שיטה המשמשת עד היום (אם כי בצורה מעודנת יותר). אך בעוד שהתרגול המקורי כלל שימון של יהלום אחד ושפשופו כנגד יהלום אחר (ברבריות חיובית!), איטרציה מודרנית יותר של הטכניקה, שפותחה במאה החמש עשרה, כוללת שימוש בכלי שנקרא סקאיף. גלגל ליטוש זה דורש שילוב של אבק יהלום ושמן כדי לחדד את האבן המוחזקת במעין תא מרופד הנקרא דופ. זה מאפשר לתכשיט ללטש את האבן בצורה מדויקת יותר. עד כה, זה טוב בהרבה משיטת האיזמל.

 

עם זאת, היה עוד חידוש אחד בתחום: מסור היהלומים. כלי שימושי זה נוצר במאה העשרים כדרך לחתוך חומרים קשים או שבירים כמו אבן, לבנים, זכוכית וכמובן יהלומים. הרעיון שעומד מאחוריו דומה לסקאיף, רק שהוא יעיל בהרבה. סקאיף הוא גלגל ברזל יצוק אשר משובצים בו יהלומים והוא מחייב להוסיף אבק ושמן יהלומים. המסור, לעומת זאת, מורכב מלהב פלדה עם אבק יהלום המחובר לשיניים, מה שמייצר כלי קטן ומדויק יותר החותך טוב יותר ומהר יותר.

 

בעוד שתהליך חיתוך היהלומים השתפר במהלך מאות השנים שחלפו, טכניקות רבות ששימשו בעבר עדיין נהוגות כיום, והן ככל הנראה ימשיכו להוביל את עולם תכשיטים היהלומים היפהפיים עד ליום שבו נמצא חומר קשה יותר שישנה לגמרי את תהליך החיתוך. בינתיים, אל תעצרו את נשימתכם בציפייה לכך.

סגירת תפריט